Какво е пропорция и златно сечение.

Какво е пропорция и златно сечение. Кратко нагледно обяснение. Защо да го ползваме в проектирането и дизайна.


Реклами от Google.

Реклами от Google.
Факти за създаването на програмата фотошоп.

Adobe Photoshop, или просто Photoshop, е програма за обработка на растерна графика на Adobe Systems. Photoshop позволява промяна на сканирани и цифрово заснети материали. Той поддържа над 20 файлови формата чрез диалогови кутии Open и Save. Има собствен файлов формат (PSD), който запазва всички атрибути, използвани по време на работа.

Photoshop е една от първите, а и досега остава водеща програма. Нейното име е станало нарицателно, примерно: „Какво се чудиш на тази снимка - Фотошоп!“. Тоест - това, което се вижда, не е истина, а е резултат на майсторски компютърен ретуш и даже монтаж.

Photoshop е програма за визуална обработка на снимки и картини, за създаване на графики, скици, карти и други изображения. Тази програма се използва предимно за обработка и създаване на висококачествени, многослойни с висока резолюция изображения. Тя служи с тонални и цветни инструменти за обработка и работи с модели за цвят, които описват цветове числово. Има различни методи на описване на цветовете числово. Photoshop основава своите режими на моделите за цвят – RGB режим (червени, зелени, сини) , CMYK режим ( циян,магента,жълто и черно), цветът на лабораторията и GRAYSCALE (чернобял режим). Photoshop включва и режими за специализиран цветен изход, като индексира цвят и Duotone (два тона).

Режимът на CMYK на Photoshop, всеки пиксел се състои от процент от всеки цвят. Процентите цветове на мастило оцветяват с по-високи стойности повърхността на слоя. Например, ярък червен цвят може да се дели на 2% циан , 93% магента, 90% жълт, и 0% почерняват. В изображения на CMYK, чистото бяло е създадено когато всички четири компоненти имат стойности от 0%. Използването на режима CMYK при приготвяне изображение, улеснява отпечатано с помощта на цветова гама. Разделение на цвят се създава при превръщане на изображението на RGB в CMYK. Ако се започне с изображение на , най-добре е да се редактира първо в RGB режим, а в края на процеса да се използва режима CMYK. В режим на RGB , може да се използват командите за настройка, които симулират ефектите на превръщане на CMYK без да променят данните на изображението. Режимът на CMYK позволява работата с изображения на CMYK, сканирани или внесени от други системи.

Ранна история.

През 1987 Томас Кнол, докторант в университета в Мичиган, започва да пише програма на своя Макинтош плюс за изобразяване на картини в сивата гама на монохромен дисплей. Тази програма, наречена Display, заинтригува брат му Джон Кнол, работник в Индъстриъл Лайт Енд Меджик, който предлага на Томас да я превърне в цялостна програма за редакция на образи. Томас си взима шестмесечна почивка от проучванията си през 1988 г., за да работи заедно с брат си върху програмата, която е преименувана на ImagePro. По-късно същата година Томас преименува програмата си на Photoshop и сключва краткосрочен договор с производителя на скенери Barneyscan да достави копия на програмата с помощта на слайд-скенер; „общо около 200 копия на Photoshop бяха изпратени” по този начин.

В това време Джон пътува до Силиконовата долина и представя програмата на инженери от Apple Computer Inc. и на Ръсел Браун, художествен директор в Adobe. И двете демострации са успешни и Adobe решават да закупят разрешителното за производство през септември 1988 г. Докато Джон работи по плъгини в Калифорния, Томас остава в Ann Arbor да пише програмен код. Photoshop 1.0 е пуснат през 1990 г. само и единствено за Макинтош.