Матрица на емоциите... от Артемий Лебедев

Всеки човек безпроблемно може да покаже, къде се намира горе и къде долу.
посоки
Практически всички ще се съгласят с това, че дясното направление гледа напред а лявото-назад. Това се подкрепя и от посоката на писане и съответно четене в западната култура, както и с хода на часовниковите стрелки или пък с усещането за хода на живот у много хора.
посоки
Ако съвместим тези четри основни направления и изобразим сумата на векторите, получаваме осем страни.
посоки
Няма да се съблазним от сходството на тези направления с посоките на света, защото в различните страни, хората си ги представят по различен начин.

На нашата схема е видно, че сумата от векторите нагоре и напред представлява направление към горния десен ъгъл. Това е най-"позитивния" ъгъл за движение в двумерното пространство. В противоположната посока се разполага, съответно , най-"негативния" ъгъл. Стремежът към левия горен ъгъл може да се разглежда като движение нагоре, но "не тук", а в десния долен - като стремеж "напред към провала". Обектът разположен в средата, по принцип е спокоен и подържа симетричност в композицията

Да погледнем на матрицата на емоции като сбор.
посоки
Веднага трябва да предпазим читателя от желанието буквално да я приема по всякъкви поводи-съществува огромно количество изключения и частни случаи. Да кажем че на лист хартия разположим логото на компанията в долния десен ъгъл (където стоят логата на 8 от 10 реклами), то това съвсем не означава задължително изразяване на нещо негативно.

Първо композиции на един лист може да има няколко. Второ не всички обекти се явяват части на композицията. Трето към статични обекти тази матрица е неприемлива (нужно е използването на други матрици, за тях-друг път).


Реклами от Google.

Всички знаем за неудържимото желание на всеки бизнес ръководител с всички достъпни средства да разказва за забележителните достижения на своята фирма. На него за това му помагат рекламни агенции и дизайнерски студия. На най-примитивното ниво съществува представта затова че, плътния и широк шрифт придава надежност на компанията... че надпис, заемащ цялото пространство е по забележим от надпис, около които има въздух... че главните букви се виждат по-добре от малките и т.н. Всички тези заблуждения са характерни за хора с ниска "резолюция". На по-високо ниво за придаване на смисъл се ползват други инструменти.

За това ще се опитаме акуратно (без да се крием зад шаманство и мистицизъм) да приложим матрицата на емоциите в логата на две нефтени фирми. посоки
Логото на ЮКОС е разкъсано от противоположни направления.Белите диагонали се стремят към левия долен ъгъл. Дори и да предположим, че диагоналите вървят в позитивна посока, там ги притиска доминиращият жълт триъгълник, които след секунда ще се хлъзне надолу.

Знакът явно е представен на клиента с легендата за "най-устойчивата геометрична фигура" , но идеята е напълно дискредитирана от острите ъгли на трите съставни триъгълника образуващи пирамидата, които всичките са насочени надолу. Даже главните букви, изписани с плътен шрифт, не са в състояние да удържат такава разпадаща се конструкция.
посоки
Логото на "BP"-пълна противоположност. Тук виждаме симетрична, спокойна, екстровертна, слънчево-цветна композиция, която с два позитивни лъча е насочена към двете малки фирмени букви. Това е динамика, която поддържа суперспокойствие.

Даже неподготвен зрител ще забележи разликата между "огъването" и "разцвета"-те са закодирани в знаците.
посоки
Споря за каквото си искам:когато в корпорацията "МиГ" нещата тръгнат добре, те ще си поръчат ново лого, променяйки курса на птицата и най-главното, ще престанат да използват наклонени в ляво букви (което е абсолютно противоестествено).
посоки
А сега да излезем из града и да погледаме как прилагат матрицата на емоциите, тези които професионално се занимават с влиянието на емоциите.


посоки

Източник
Копирането на статията е разрешено само при условие че към нея се приложи линк към автора на превода а именно... selfgrant.com

Реклами от Google.