Природните цветове в интерфейсния дизайн... от Люк Вроблевски

Интернет мрежата е залята със стерилни дизайнерски решения. Има толкова много сайтове, които не се различават един от друг (подобни дизайни, подобни цветови схеми). Макар и някой да каже, че тази униформеност прави уеб браузването по лесно чрез един порядъчен, стандартен интерфейс, реалноста е, че такива сайтове водят до една досадна опитност своите потребители и се провалят в осъществяването на позитивна връзка с аудитория си.

Едно лесно поправимо нещо за скучения дизайн е... ЦВЕТЪТ. Може би никой друг дизайнерски елемент няма толкова голямо влияние върху нашето светоусещане, колкото цветът. Цветовете могат мигновено да променят нашите настроения и възгледи. Те могат да ни накарат да се чувстваме комфортно, да ни вкарат в състояние на благоговение, или пък да ни подразнят. В случаите на интерфейс дизайна, цветовите комбинации намерени в природата са особено полезни.

От комплексното уеб приложение до информативният сайт, тип "брошура", естествено съществуващите цветови комбинации имат потенциала да се отличават (като помагат в създаването на запомнящи се уебсайтове), направляват (като позволяват на потребителите да се фокусират върху взаимодействието), ангажират (като правят дизайна на страницата по-приветлив и удобен) и вдъхновяват (като предлагат нови идеи за избор на цветове.)

Отличаване

В живота си ние бързо забравяме събития, който са досадни и рутинни. Стараем се да запазим спомените си за уникални преживявания или случки с емоционален заряд. Няма разлика и като се "движим" в мрежата, когато всички сайтове изглеждат еднакво, е много лесно да ги изхвърлим в кошчето "бях там,видях това" и когато веднъж разберем колко лесно е да се обхождат различни сайтове, поставянето им в "менталното" кошче е още по-лесно.

Следователно, всяка възможност за един сайт да бъде забелязан (забележителен) не трябва да се изпуска. Ако той е добре сложен цветово, потребителите ще му отделят повече време за разглеждане те дори могат да го запомнят и да се върнат. Може би няма по-добра възможност за спечелване на благоразположение от тази да се използват точните цветове. Хората имат незабавна реакция спрямо тях:те се вълнуват, те са щастливи или пък се отегчават.

Уникалната цветна палитра базирана на цветове взети от природата може да ви изкара от рутинният W W W коловоз и да ви помогне в създаването на запомнящи се уеб страници. За пример, срещаната в природата цветова комбинация (Fig 2) използвана в дизайна на този уебсайт (Fig 3) е в пълен контраст с по-стандартната версия (Fig 4) на същият сайт. Меките цветове са достатъчно фини за да са като фон, върху който добре да се открояват четрите главни информационни зони на сайта.

природни цветоеви схеми

Но преди да поставите "прериини тонове" във вашия дизайн, запомнете ... вашата цветова селекция трябва да е подходяща за потребителите ви. Заради факта че цветът комуникира толкова ефективно, е много важно да сте сигурни, че с него изразявате правилната идея (внушение).

Формата следва функцията-това е погрешно разбиране. Формата и функцията трябва да са едно, съединени в духовен съюз. -Франк Лойд Райд


Реклами от Google.

Направление

Цветовите направления открити в природата са често по-малко наситени и по-приятни за окото от техните изкуствени копия, като резултат от това те позволяват да се фокусираме върху взаимодействието, като не се объркваме от твърде ярки нюанси.

Когато се опитате да се фокусирате върху текст в оформление със много ярки нюанси (Fig 4), очите ви се насочват инстинктивно към по-наситените цветове (в този пример, към синият бар с менюто).

Обратно на това, синьто и жълтото в алтернативния дизайн (Fig 3) създават баланс, който позволява на картинки, навигация и съдържание да вървят ръка за ръка (това е много полезно особено при страници с много съдържание).

Най-силните визуалени елементи са и най-полезните:менюто за навигация и съдържанието, не цветовете на фона. Може би това се дължи на постоянното ни съприкосновение с цветовете в природата. Използваме синьо, жълто и сиво за фон защото ги виждаме всеки ден.

Това явление става особено важно в уеб-базираните приложения, където потребителите могат да ползват онлайн услуги с часове.

Използването на палитра, която не се бори за вниманието им, позволява на зрителите да се фокусират върху работата си и върху важната информация. Разбира се, цветът не е всичко от което се нуждаете за съдаването на добър сайт; структура , навигация, оформление и още неща трябва да работят добре заедно за да се създаде един удобен и полезен сайт или приложение. Но цветът Е важна част от уравнението и не трябва да бъде игнориран.

Природните цветове са познати и имат широк спектър на възприемчивост. Едуарт Тъфт

Ангажиране

Природните цветови комбинации са особено полезни за още един дизайнерски похват: емоционалният отзвук. Удобството при използване е жизнено важно за лесното достигане от точка А до точка B, то кара човекът да изпитва едно приятно изживяване, което той иска да повтаря и споделя.

Да разгледаме двете форми за попълване. Едната (Fig 5) използва палитра, която е студена и смущаваща. Другата използва естествени цветове и е по-леснодостъпна заради свойте привлекателни цветове. За чиновника, който трябва постоянно да попълва подобен формуляр, по-малко натоварващото оформление може да му създаде по-комфортна среда в която той да работи.

цветове за бланка

Вдъхновение

Цветовете от природата могат също да ни осигурят богато вдъхновение. Раз-
нообразието в естественият свят постоянно пред-
лага нови идеи и начини за избор на цветове.

Примерно, цветовете използвани за насърчаване на туризма в град Дъблин не са оранжево, зелено и бяло както може да се очаква заради цветовете в ирландското знаме. Вместо това, те са взети от една естествена природна комбинация вдъхновена от ирландския бряг. Тази комбинация е по-жизнена и привлекателна, така Дъблин изглежда забавен и просторен. Срамота е че тази цветова схема не е използвана в дъблинсикят уеб сайт, чийто цветове са безжизнени и малко привлекателни.

природни цветове

Всичко казано до тук за естествените цветове не е гаранция за успех. Понякога, се налага да "шокирате" публиката. В този случай цветове, които не се срещат заедно (и по тази причина изглеждат нелогично) могат да са вашето най-правилно решение. Друг път, вашият любим нюанс на корпоративно синьо може да бъде точно това, което вашите потребители очакват да видят. Дойдем ли обаче до големи и сложни приложения и до уникални идеи, цветовите комбинации взети от природата са ценно оръжие, което трябва да имате във вашия арсенал.
Източник
Копирането на статията е разрешено само при условие че към нея се приложи линк към автора на превода а именно... selfgrant.com

Реклами от Google.