Google Analytics & SelfGrant.com - през 2009-та година

За тези, които не знаят какво е Гугъл Аналитикс, ще поясня, че това е услуга, която позволява на собствениците на сайтове да проследяват различни данни свързани със сайта им с помоща на Гугъл. 2009г. беше успешна за Селф Грант и последната графика на растежа на посещаемостта го доказва. Тук по-интересното е какви браузъри, операционни системи и т.н., са използвани от посетителите, разглежадли Селф Грант. Нека видим първо браузърите:

статистика браузъри

Радва окото фактът, че ИЕ вече губи позиции за сметка на ФФ, което естествено се забелязва и в световен мащаб. Все повече са хората, които осъзнават, че различните видове браузъри не вършат една и съща работа. В следващите 3 графики, можете да видите и съответните версии на първите трима:

Файърфоксстатистика Файърфокс

Интернет Експлорер

статистика ие

Опера

статистика опера

Друго интересно нещо (или пък не чак толкова) са операционните системи на потребителите посетили Селф Грант:

operating systems

Статистиката почти не се нуждае от коментар... тук все пак прави впечатление фактът, че макар и не толкова разпространени в България, смартфоните със Симбиан държат втора позицзия, въпреки че сайтът няма все още своя (очаквайте скоро) мобилна версия... това определено ме радва много. Вижда се още, че макар и съвсем наскоро излязъл, новият Уиндоус 7 също е намерил място в класацията. В долните 2 графики вижте съответно какви са най-разпространените версии на Уиндоус и Симбиан измежду потребителите на Селф Грант за 2009-та.

статистика windows

статистика symbian


Реклами от Google.

Следващата графика показва цветовете на мониторите:

статистика цветове монитори

Почти всички са с добри монитори, що се отнася за цветовете, не така стоят нещата със резолюциите на същите тези монитори:

статистика резолюции монитори

В долният десен ъгъл на тази графика, можете да забележите, че това са топ 10 на използваните резолюции от общо 138 различни такива. Какво точно е резолюция - (Разделителна способност (или често се употребява английската дума резолюция) на монитор или телевизионен приемник е броят точки (пиксели), които могат да се изобразят в хоризонтална и вертикална посока. Резолюцията е основна характеристика на монитора, от която зависи детайлността, на картината, а оттам и общото качество на излъчвания образ. Отношението, броят на пикселите по хоризонтала и вертикала определят вида на монитора. Най-често те са в пропорция 4:3 или 16:9. Примерно 640:480, 1024:768 и 1600:1200, 2048:1536 са резолюции на монитори с нормален формат 4:3. При широкоформатните монитори (16:9) отношението често е 852:480 (Standard Definition), 1366:768 (HD Ready) или 1920:1080 (Full HD). Съкращението HD идва от High Definition TV (HDTV). Резолюцията 1920:1080 е максималната специфицирана в стандарта за HDTV.) Повече от Уикипедия. Тук е мястото да спомена, че не всеки потребител използва максимално своя монитор и много от вас могат да увеличат резолюцията си като проверят дали настройките на същата са на МАКС.

Продължаваме с графика на 10-те най-използвани флаш версии от посетилите на Селф Грант, през 2009-та година:

статистика флаш версии

Хубавото тук е, че видео уроците в сайта, се нуждаят от минимум флаш 8 а се вижда, че почти всики ползват дори по-висока, което е добре.

Продължаваме с нещо интересно, графика на световната посещаемост:

статистика свят

Селф Грант няма претенции да е световно известен сайт и явно посетителите са българи живеещи в чужбина, оцветените в зелено сектори са държави, от които ИМА посещения.

И на края:

статистика България
Октомври месец, сайтът не се виждаше 3 дни заради изчерпан трафик и премина на по-висок хостинг план. Всички статистики се отнасят за периода от 01.01.2009г. до 28.12.2009г. за 21 000 уникални посещения.

Реклами от Google.